Forgácsolt Kultúra

Ideális Tömeg

2009.10.26. 12:19 az operátor

Rizmayer Péter és Hugyecsek Balázs kiállítása a
Boulevard és Brezsnyev Galériában

Játék formával, anyaggal, tömeggel. A kiállítás darabjai felcserélik a megszokott funkciókat és anyagokat: amihez nagy tömeg tartozna, súlytalanná válik, a fém fává változik. Sisyphus kövét pedig csak fel kell tennünk a hátunkra és más mássza meg helyettünk virtuálisan a hegyet. Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter Ideális Tömeg című kiállítása október 16-án nyílt meg a Boulevard és Brezsnyev Galériában.

Hugyecsek Balázs alkotásait a különböző anyagok szerepcseréje jellemzi. Nagy, fa „Mágnesét” fémes tulajdonságokkal ruházza fel – a szobor gallyakat vonz, az emberi produktum így kerül kölcsönhatásba a természettel. A megmunkált fa és a természetes formák kontrasztja is erősíti bennünk e hatást. A „Kismágnes” is fát vonz ugyan, de gyártott tervezett alakzatot, gyufaszálakat. A feszültség kézzel fogható, hisz éppen egy olyan anyagot vonz, ami meggyújthatja, megsemmisítheti magát a szobrot. A harmadik kiállított munkája a „Merülés” című szobrában a geometrikus formák merülnek el a tuskóban (természetes forma), megváltoztatva annak szerkezetét, darabolva azt, az alkotás „szemetét” (forgács) ürítve ki.

Rizmayer Péter művészete a szobrászat és a festészet között áll. „Mito-plakátjai” hagyományos képzőművészeti témáknak adnak új megfogalmazást. „Sisyphus installációjáról” így vall a művész: „Ebben az esetben játszok rá a könnyűségre: az ismert mitológiai történettel ellentétben a ,,szikla” egyáltalán nem nevezhető súlyosnak, és még csak meg sem kell mozdulni ahhoz, hogy valaki virtuálisan ,,sziszifuszi munkát” végezzen. Talán rávezet arra, hogy a leküzdendő nehézségek belül dőlnek el, mi ,,döntjük el”, hogy nem tudjuk felemelni az óriási követ – itt találkozik az eredeti történettel az installáció.”  „Góliátot és Holofernészt” zöld dicsfény övezi, mint a leghíresebb test nélküli fej-sztárokat, Diogenész hordója pedig színes kihajtott dobozzá válik. Minden munkában megjelenik a hiány, a valami ott nem lévő hiánya. Sisyphus kövénél hiányzik a tömeg, Góliátnak és Holofernésznek hiányzik a teste, Diogenész dobozából pedig hiányzik az egyszerűség. A meg nem jelenített teszi teljessé az alkotásokat, a hiány hívja fel a figyelmet a lényegre.

A kiállítás megtekinthető 2009. október 28-ig.
Nyitva tartás: H-SZ: 15.00-20.00


Kurátorok: Bánki Ákos, Rechnitzer Zsófia

Címkék: kiállítás

süti beállítások módosítása